Kurkistus asianajotoimiston arkeen – nuorempana oikkarina Eversheds Sutherlandilla

Tärkeä osa toimistojemme sujuvaa arkea on oikeustieteen ylioppilaista koostuva oikkaritiimi. Evershedsin Helsingin toimiston oikkaritiimi koostuu noin kymmenestä nuoremmasta ja kymmenestä vanhemmasta oikkarista. Nuorempien oikkareiden työnkuvaan kuuluu toimiston juoksevien asioiden hoitaminen ja pienimuotoisissa oikeudellista osaamista vaativissa tehtävissä avustaminen. Vanhempien oikkareiden vastuulla on vaativammat selvitys- ja tiedonhakutehtävät sekä pidempää keskittymistä vaativat projektit.

Nuorempien oikkareiden työpäivät voivat olla sisällöltään hyvinkin vivahteikkaita: ikinä ei aamulla töihin tullessaan tiedä, mitä kaikkea työpäivään tulee sisältymään. Tämä monipuolisuus pitääkin työn mielenkiintoisena. Aamuvuoroon tulevien nuorempien oikkareiden aamu alkaa asiakastarjoilujen järjestämisellä aamun ensimmäisiä vieraita varten sekä eri kerrosten keittiöiden ja kopiohuoneiden siisteyden tarkistamisella. Aamurutiinien jälkeen siirrymme työpisteillemme eri kerroksiin, joissa tarkistamme sähköpostin tehtävälistan. Tehtävälistalla voi olla mm. asiakirjojen stilisointia, kaupparekisteri-ilmoitusten valmistelua, litterointia, käännöstehtäviä, soittotehtäviä eri viranomaisiin, kansioiden kokoamista, asiakirjojen toimittamista patentti- ja rekisterihallitukseen sekä taustaselvitysten hankkimista veroihin liittyen.

Päivän mittaan huolehdimme postin jakamisesta, keittiöiden ja kopiohuoneiden siisteydestä sekä tarvikkeiden täydennyksistä. Viikoittaisiin työtehtäviimme kuuluu myös toimeksiantojen arkistoiminen sekä kirjaston ylläpito. Iltavuorolaisten vastuulla on vastaanoton tuuraus aukioloaikamme viimeisen tunnin ajan sekä asiakastarjoilujen korjaaminen pois. Poiketen normaalista rutiinipäivistä, jotka yleensä sisältävät lyhyempiä toimeksiantoihin liittyviä avustavia tehtäviä, joskus myös nuoremmat oikkarit ovat mukana pidemmissä projekteissa. Tällöin päivätkin saattavat venyä ja toimistolla tulee vietettyä ilta, jos toinenkin.

Parasta työssä on sen monipuolisuus ja työkaverit, niin oikkarit, juristit kuin muukin henkilökunta. Meillä on loistava oikkaritiimi, jossa kaikki auttavat tarvittaessa toisiaan. Eri oikeudenalojen juristeja on mielenkiintoista avustaa, sillä tällä tavoin oppii mahdollisimman laajasti asioita useammalta oikeudenalalta.

Kirjoittajat: Vili Hytinantti, Vivian Villa ja Veera Ylitalo

Kirjoittajat ovat oikeustieteen ylioppilaita, jotka työskentelevät harjoittelijoina Eversheds Sutherlandilla.